Αναθεώρηση των Εκτιμήσεων από το ΔΝΤ

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι σημαντικότερες διεθνείς αγορές σε επίπεδο εβδομάδα σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο Αθηνών που κατέγραψε σημαντική άνοδο σε μια εβδομάδα που η πολιτική επικαιρότητα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεση του αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, στον απόηχο των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέος, ωστόσο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό το γνωρίζει καλά πλέον η αγορά που εξέλαβε θετικά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ αλλά δεν ενθουσιάστηκε από αυτές αναμένοντας να δει στην πράξη τι θα κάνει η κυβέρνηση.

Αυτό φαίνεται να ισχύει και για τους Ευρωπαίους που συνεχίζουν την τακτική του καρότου και του μαστιγίου προς την ελληνική κυβέρνηση. Το eurogroup δεν εξελίχθηκε όπως ανέμενε η ελληνική  πλευρά εκταμιεύοντας παρά μόνο ένα μέρος της δόσης και αναβάλλοντας για το τέλος του μήνα το υπόλοιπο ποσό και εφόσον έχουν εκπληρωθεί τα ζητήματα που εκκρεμούν.  Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινάει τώρα, μέχρι το τέλος του έτους ώστε να τεθεί επί τάπητος το θέμα του χρέους και να επιστρέψει και η αγορά το γρηγορότερο δυνατόν σε συνθήκες ομαλότητας.

Εν τω μεταξύ πιέσεις δέχθηκαν οι κυριότεροι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες μεσοβδόμαδα καθώς οι πρώτες ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων δεν ήταν καλές. Ωστόσο προς στο τέλος της εβδομάδας η εικόνα ανατράπηκε με τα αποτελέσματα των τραπεζών να δίνουν ανάσες τόσο στον κλάδο όσο και γενικότερα μετά από μεγάλο διάστημα πιέσεων λόγω Deutsche Bank.