Εβδομαδιαία Ανασκόπηση

Πτωτικά έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως και οι κυριότερες διεθνείς αγορές εν μέσω έντονων ανησυχιών για την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

Σε γενικές γραμμές η η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα ήταν αρκετά πλούσια προκαλώντας σημαντική μεταβλητότητα. Οι επενδυτές της λεωφόρου Αθηνών παρακολούθησαν στενά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές ενόψει και του σημερινού Eurogroup που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό κλίμα για τη συνέχεια. Στα μέσα της εβδομάδας η υπουργός εργασίας μετέβη στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με τους θεσμούς για τα αγκάθια της αξιολόγησης στα εργασιακά ενώ και ο υπουργός οικονομικών είχε ανάλογες επαφές το βράδυ του Σαββάτου. Η εντύπωση που δίνεται τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική αγορά κάτι που φάνηκε και στη σταθεροποίηση του γενικού δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες. Ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών σήμερα υπάρχει η αισιοδοξία ότι το αργότερο μέχρι τέλος του έτους θα έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για τη λύση στο χρέος.

Εν τω μεταξύ σε μια «ιστορική» απόφαση κατέλειξαν οι χώρες του ΟΠΕΚ όπου συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους με σκοπό να διατηρήσουν τα επίπεδα των τιμών σε κερδοφόρα επίπεδα, ενώ στο άκουσμα της συμφωνίας το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 15% φτάνοντας πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Τα νέα αυτά ωστόσο δεν ήταν ικανά να δώσουν ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής για την επόμενη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.