Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 01-05-2017

Σε θετική τροχιά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα με σημαντική αύξηση της αξίας των συναλλαγών τόσο λόγω των θετικών εξελίξεων στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας όσο και του αποτελέσματος των Γαλλικών εκλογών.

Οι επενδυτές παρακολουθούν την κορύφωση των διεργασιών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με καταλυτική ημερομηνία το Eurogroup της 22ας Μαίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η σύγκλιση έκτακτης τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group έως τις 11 Μαΐου. Στην εξίσωση έχει μπει για τα καλά και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ και σε αντίθεση με τη Γερμανία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση το έχει θέσει ως απαραίτητο για την ψήφιση των νέων μέτρων.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Ελληνική Βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 7,7% σε ετήσια βάση το  Μάρτιο, αποτελώντας σημαντικό σημάδι για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στις διεθνείς αγορές, θετική η εβδομάδα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σκαρφάλωσαν σε υψηλό δύο ετών μετά την επικράτηση του κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Αυτή τη στιγμή θεωρείτε δεδομένη η επικράτηση του Μακρόν και στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου και μάλιστα εάν ξεπεράσει το 60% στον δεύτερο γύρο εκτιμάτε ότι θα έχει την ισχυρή βάση προκειμένου  να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ίσως να δώσει και το έναυσμα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται, καθώς το κλίμα βελτιώνεται εν μέσω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και το πολυαναμένομενο φορολογικό νομοσχέδιο Trump που ανακοινώθηκε δημιουργεί νέες προσδοκίες.