Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 06-02-2017

Πτωτικά κινήθηκε ο γενικός δείκτης την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα αποτελέσματα του Eurogroup δεν ήταν τα αναμενόμενα την ώρα όπου νέα σενάρια για την πιθανότητα διενέργειας εθνικών εκλογών, έκανα πάλι την εμφάνιση τους. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και ο τζίρος.

Το πιο σημαντικό θα λέγαμε ότι η είναι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών της διαπραγμάτευσης, την στιγμή που οι προσδοκίες των επενδυτών έκαναν λόγο για σύγκλιση των διαφορών που ‘έχουν επισήμως αναφερθεί. Όλα δείχνουν ότι μεταφερόμαστε χρονικά προς την 20η Φεβρουαρίου και το νέο προγραμματισμένο Eurogroup όπου σαφέστατα θα πρέπει να εκδηλωθεί σημαντική πρόοδος αν όχι να ανακοινωθεί η πλήρης ταύτιση των δύο πλευρών.  Επιπλέον, οι σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μας απομακρύνουν από τον ουσιαστικό στόχο, της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τέλος, μεγάλη σημασία για το ελληνικό ζήτημα έχει η συνεδρίαση του ΔΝΤ την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όπου θα τοποθετηθεί εκ νέου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο διεθνές περιβάλλον παρατηρήθηκαν ήπιες μεταβολές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με την  Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα αλλά  στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, στο επίπεδο της οικονομίας.

Στην πρώτη της συνεδρίαση για το 2017 η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5% – 0,75%. Σε μακροοικονομικό επίπεδο ακόμη περισσότεροι Αμερικανοί εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας έχει ακόμη περιθώριο να αναπτυχθεί, μετά από χρόνια επέκτασης. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 227.000 τον Ιανουάριο.