Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 06-03-2017

Μικρά κέρδη αποκόμισε το χρηματιστήριο Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αισιοδοξία στη λεωφόρο Αθηνών επέστρεψε με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ωστόσο οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν δεν φαίνεται να έχουν στέρεη βάση. Ήδη από τις πρώτες συναντήσεις το χάσμα των δύο πλευρών δεν φαίνεται να έχει μειωθεί με αποτέλεσμα η αισιοδοξία σταδιακά να υποχωρεί. Τα σημεία τριβής των δύο πλευρών παραμένουν τόσο τα ανοικτά δημοσιονομικά ζητήματα όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση υπεραπόδοσης.  Η κυβέρνηση έδειξε πως με τα «αντίμετρα» ήθελε να μοιράσει παροχές σε ομάδες που είναι πολιτικά σημαντικές για αυτή. Ωστόσο διαπιστώνει, ότι το ΔΝΤ και μαζί του οι υπόλοιποι θεσμοί θέλουν συμφωνία σε όλα τα επίπεδα και «παροχές» για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών στόχων. Έτσι, το πεδίο αντιπαράθεσης με την τρόικα για πρώτη δεν είναι στις περικοπές, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, αλλά έχει μετατοπιστεί στις ελαφρύνσεις.

Στις διεθνείς αγορές σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στη wall street και στην Ευρώπη καθώς η πρώτη ομιλία του προέδρου Τραμπ στο κογκρέσο και η κατεύθυνση στην οποία περιέγραψε ότι θα κινηθούν οι Η.Π.Α. έδωσε έναυσμα για νέα άνοδο των μετοχών, με το βιομηχανικό δείκτη στα μέσα της εβδομάδας να ξεπερνάει τις 21000 μονάδες. Εν τω μεταξύ στην αγορά συναλλάγματος  το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ επιστρέφοντας στην περιοχή του 1.05 ενώ παράλληλα ο χρυσός κατέγραψε απώλειες μετά από μια ανοδική περίοδο.