Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 08-05-2017

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η ταυτόχρονη αύξηση της αξίας των συναλλαγών στον απόηχο των θετικών εξελίξεων στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα η ραγδαία αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων που σημειώθηκε, εκφράζει την προσδοκία των αγορών για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, αποτέλεσμα της ισχυρής επίδρασης που άφησε η τεχνική συμφωνία Ελλάδας-θεσμών στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Θετική η εβδομάδα και για τις κυριότερες διεθνείς αγορές αφού τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα ισχυρά μακροοικονομικά νέα  στην Ευρωζώνη οδήγησαν τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 κοντά σε υψηλό δύο ετών. Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές την Κυριακή όπου μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής οι δημοσκοπήσεις έδιναν άνετη πρωτιά, πάνω από 60% στο Κεντρώο υποψήφιο Μακρόν έναντι της Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου.

Στις ΗΠΑ ανοδικές τάσεις σημειώθηκαν στις μετοχικές αγορές σε μια εβδομάδα όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της FED όπου άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα. Παράλληλα  η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας στις Η.Π.Α. σε χαμηλό 10 ετών είναι σημαντικό σημάδι ανάπτυξης της Αμερικάνικής οικονομίας αλλά και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί από την ανακοίνωση Τραμπ για το νέο φορολογικό σχέδιο.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω μείωσης των γεωπολιτικών κινδύνων αλλά και της αδυναμίας μέχρις στιγμής του ΟΠΕΚ να μειώσει τα αποθέματα. Θετική αντίδραση σημειώθηκε για το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.