Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 10-04-2017

Με μικρά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα κινήθηκε την εβδομάδα που πέρασε το χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η αγορά πόνταρε μεν υπέρ των ελληνικών μετοχών και στο σενάριο της συμφωνίας στο eurogroup της Παρασκευής αλλά με επιφυλακτικότητα, κάτι το οποίο εν μέρει επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του eurogroup Γέρουν Νταισελμπλουμ οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί κατέληξαν σε ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ εκ των οποίων το ένα μέρος θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα εφαρμοστούν από το 2019 ενώ το άλλο θα περιλαμβάνει αλλαγές στο φορολογικό και θα έχει ισχύ από το 2020. Αυτό θα επιτρέψει στα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και να οριστικοποιήσουν τις συζητήσεις

Παράλληλα ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές όπως έχει άλλωστε προγραμματιστεί.

Όλες οι πλευρές δείχνουν να επιθυμούν την επίλυση του ελληνικού ζητήματος και μάλιστα εν μέσω κρίσιμης προεκλογικής περιόδου στην Ευρώπη κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων.

Στις διεθνείς αγορές επιφυλακτικότητα και αναμονή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά καθώς οι πολιτικές εξελίξεις και η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον κινέζο ομόλογο του τράβηξαν τα βλέμματα των επενδυτών. Παράλληλα η αεροπορική επιδρομή των Η.Π.Α. στη Συρία την Παρασκευή ενέτεινε την αβεβαιότητα σε μια ενεργειακά και διπλωματικά σημαντική περιοχή οδηγώντας το χρυσό σε υψηλό πέντε μηνών και το πετρέλαιο σε υψηλό μήνα. Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου σε επίπεδο εβδομάδας ενώ μείωση κατέγραψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.