Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 13-03-2017

Αμετάβλητη η εικόνα του Γενικού Δείκτη την περασμένη εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό τα χαμηλά επίπεδα συναλλαγών. Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι επενδυτές στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας καθώς το EWG της Πέμπτης μίλησε μόνο για το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος».  Ουσιαστικά πολλά  ακόμη μέτωπα έμειναν λίγο ή πολύ ανοικτά, και πλέον παραπέμπονται σε νέους γύρους διαπραγματεύσεων. Και όλα αυτά με το «βλέμμα» στην 20η Μαρτίου όπου έχει ήδη, εδώ και καιρό, προεξοφληθεί η μη επίτευξη συμφωνίας.

Στο διεθνές περιβάλλον περιορισμένες ήταν οι μεταβολές σε μετοχικό επίπεδο με την παράσταση να «κλέβουν» η πτώση της τιμής του πετρελαίου, στον απόηχο των αυξημένων αποθεμάτων για ένατη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ στα 49,28 δολάρια ανά βαρέλι. Στο μεταξύ, θετικά ήταν τα νέα από την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την FED την Τετάρτη. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 243.000 αιτήσεις έναντι 238.000 που αναμένονταν.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον Μάριο Ντράγκι να διαβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε περίπτωση που οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινωθούν. Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της  ζήτηση για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ειδικότερα το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0587 από 1,0541 την προηγούμενη μέρα.  Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε ποσοστό 2,4% στα 1.203 δολ./oz.