Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 13-02-2017

Ουσιαστικά αμετάβλητος, με μεγάλη όμως διακύμανση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας  παρέμεινε ο γενικός δείκτης, κινούμενος αποκλειστικά με τα νέα τα οποία διέρρεαν σχετικά με την  πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αν και ακόμη υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με την πορεία και την έκβαση της αξιολόγησης, δεν λείπει η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζεται η προοπτική μιας κατ’ αρχήν συμβιβαστικής «λύσης” στο ελληνικό πρόβλημα στις Βρυξέλλες τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η  διαφαινόμενη συμφωνία των αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι σημαντική εξέλιξη, έπειτα από διαφωνίες αρκετών μηνών σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να εμφανίσει η Ελλάδα το 2018 και να διατηρήσει για χρόνια μετά, καθώς και για το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Τα πάντα όμως συγκλίνουν στην οριστική επίλυση του ζητήματος μέχρι το Eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου.

Στο διεθνές περιβάλλον παρατηρήθηκαν ήπιες μεταβολές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στα Θετικά συγκαταλέγεται η δήλωση Τραμπ μέσα στην εβδομάδα, πως θα ανακοινώσει το σχέδιό του για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος το προσεχές διάστημα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε υψηλό τεσσάρων ετών κινήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το 2016. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 502,3 δισ. δολάρια. Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς μπορεί η Ρωσία και οι χώρες του ΟΠΕΚ να μείωσαν την παραγωγή τους τον Ιανουάριο ωστόσο οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τον ΙΕΑ να προβλέπει αύξηση της αμερικανικής παραγωγής το 2017 στα 9 εκατ. βαρέλια από 8,9 εκατ. προηγουμένως. Ανοδικές τάσεις καταγράφτηκαν για το αμερικανικό νόμισμα έναντι του Ευρώ.