Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 15-05-2017

Με σημαντικά κέρδη και δραματική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές συνεχίστηκε. Ο γενικός δείκτης καταγράφοντας ένα σερί 13 ανοδικών συνεδριάσεων πλησίασε μια ανάσα από τις 800 μονάδες ωστόσο το περιορισμένο κατά άλλα profit taking των τελευταίων συνεδριάσεων  δεν επέτρεψε την κατάκτηση αυτού του ψυχολογικού ορίου.

Στο μέτωπο της οικονομίας σε αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προέβη και επισήμως η Κομισιόν ψαλιδίζοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 2,5% για το 2018 έναντι 2,7% και 3,1% αντίστοιχα που ήταν οι αρχικοί στόχοι. Δυσχερέστερες είναι οι προβλέψεις και για το χρέος που φαίνεται να αναπροσαρμόζεται ελαφρώς προς τα πάνω χωρίς ωστόσο να συνεκτιμούνται τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποφασιστούν μεταξύ των πιστωτών.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στο περιθώριο του G7 στην Ιταλία όπου η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ διατύπωσε σειρά ενστάσεων ως προς την προσέγγιση της Ευρώπης. Η κ. Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια» ως προς τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων καλώντας τους μάλιστα να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους καθώς όπως χαρακτήρισε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως αναγκαία.

Στις διεθνείς αγορές συντήρηση δυνάμεων καταγράφτηκε στους κυριότερους δείκτες εν μέσω ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων και πολιτικών αναταράξεων στις Η.Π.Α. από την απόλυση του επικεφαλής του FBI από τον Τραμπ. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του ευρώ ενώ στα εμπορεύματα ο χρυσός και το πετρέλαιο υποχώρησαν σημαντικά.