Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 18-04-2017

Ανοδικά αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική κινήθηκε τη μεγάλη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών μιας και οι γιορτές του Πάσχα απομάκρυναν επενδυτές και Traders από τις θέσεις τους.

Φυσικά το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν βοήθησε στο να δημιουργηθεί κάποια τάση καθώς μετά την αξιολόγηση της συμφωνίας του eurogroup από την αγορά, φαίνεται να μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αναμονής  με σκοπό να περάσουν ανώδυνα οι εκλογές στη Γαλλία και  να παιχτεί το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ στη συνέχεια. Καταλύτης σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να είναι η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Απρίλιο όπου θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα και το ταμείο θα αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει στη νέα συμφωνία Ελλάδας και Ευρώπης.

Δεν αποκλείεται εάν το ταμείο θέσει περισσότερες αξιώσεις από Ελλάδα και Ευρώπη το κλίμα συνεννόησης που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες να ανατραπεί και μοιραία να συνεχιστεί ο ατέρμονος κύκλος των συζητήσεων με την Ελλάδα να προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί που από τη μια το τραβάνε οι Ευρωπαίοι και από την άλλη το ΔΝΤ.  Σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους όπου το ταμείο το έχει θέσει πολύ ψηλά ως προτεραιότητα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αντίθετα με την Ευρώπη όπου προτιμά να εθελοτυφλεί προκειμένου να μην αναλάβει το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Εν τω μεταξύ στις διεθνείς αγορές η αεροπορική επιδρομή των Η.Π.Α. στη Συρία προκάλεσε έντονη αβεβαιότητα με του βασικότερους δείκτες να σημειώνουν πτώση. Στο περιβάλλον αυτό, τα κρατικά ομόλογα όπως και ο χρυσός ενισχύθηκαν σημαντικά, ως ασφαλή καταφύγια, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο.