Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 20-03-2017

Με οριακή πτώση ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης καθώς οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος είναι γεγονός ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία αλλά και την πρόθεση των επενδυτών. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανησυχία σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη όπως η πορεία του ΑΕΠ αλλά και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Εκ των πραγμάτων  οι προσδοκίες για το σήμερα Eurogroup, στις 20 Μαρτίου, είναι μηδαμινές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ, τι οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την στάση του απέναντι στο ελληνικό θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup οι ελληνικές αρχές «είχαν φτάσει σε μια κοινή αντίληψη σχετικά με την βάση ώστε η αποστολή να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει την δεύτερη αναθεώρηση».  Πλέον, οι προσδοκίες  στρέφονται  όλο και πιο πολύ προς την άτυπη σύνοδο του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Στο διεθνές περιβάλλον το ενδιαφέρον της εβδομάδος όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και την προεξοφλημένη απόφαση για άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%. Το σημαντικό της απόφασης ήταν η καθησυχαστική στάση που υιοθέτησε η Federal Reserve όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Θετική αντίδραση υπήρξε τόσο για το πετρέλαιο όσο και για τις τιμές του χρυσού.

Θετική η τάση και στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο θετικό κλίμα ουσιαστικό ρόλο διαδραμάτισε και  το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και την επικράτηση του φιλοευρωπαϊστή υποψηφίου. Η εκλογές στην Ολλανδία τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή καθώς έστειαν τα πρώτα σήματα πριν από άλλες σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.