Εβδομαδιαία Ανασκόπηση

Άνοδο κατέγραψε το χρηματιστήριο Αθηνών το την εβδομάδα που πέρασε καθώς η αβεβαιότητα από την εκλογή Τράμπ στην προεδρία των Η.Π.Α. έδωσε τη θέση της στην αισιοδοξία από τις εξαγγελίες του νέου εκλεγέντα προέδρου των Η.Π.Α. ωθώντας τις κυριότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σε ένα ανοδικό ράλι.

Χαρακτηριστικό ήταν η έντονη μεταβλητότητα που καταγράφτηκε την επομένη των προεδρικών εκλογών με το δείκτη μεταβλητότητας να διαγράφει εύρος μεταβολής περισσότερο από 60%. Σημαντική επίδραση στον καθησυχασμό της αγοράς στη μετέπειτα πορεία είχαν οι ενωτικές δηλώσεις στις οποίες προέβει άμεσος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ντόναλντ Τράμπ ενώ θετικά φαίνεται ότι αποτιμάτε από τις αγορές και το οικονομικό πρόγραμμα του.

Παράλληλα συνέχεια δίνεται στην υπόθεση του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, όπου πολλοί νομοθέτες δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το Κοινοβούλιο ενδέχεται να καθυστερήσει το Brexit με συνέπεια να αυξηθεί η αβεβαιότητα για τους επενδυτές.

Στην αγορά των εμπορευμάτων το πετρέλαιο κινήθηκε σε ανοδική τροχιά καθώς αυξάνουν οι αμφιβολίες για συμφωνία στην ερχόμενη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ.

Μετά τις πολιτικές εξελίξεις το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα έναντι των κύριων νομισμάτων ενώ η αγορά φάνηκε να προεξοφλεί την άνοδο των επιτοκίων από τη FED στην επόμενη συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον όπως ήταν φυσικό παρακολούθησε και η Αθήνα τις προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. ενόψει και της επίσκεψη του Ομπάμα την Τρίτη. επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρει λύση στο πρόβλημα του χρέους εξασφαλίζοντας ευνοικότερους όρους αποπληρωμής και οι Η.Π.Α είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή.