Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 20-02-2017

Με μικρή άνοδο και χαμηλή αξία των συναλλαγών στο σύνολό της έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς η «ένταση» που επικράτησε στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απομάκρυνε τους επενδυτές από την είσοδο τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι προσδοκίες των επενδυτών μεταφέρονται στο σημερινό Eurogroup με τις πιθανότητες όμως για μια οριστική συμφωνία να είναι περιορισμένες με το θετικότερο σενάριο να είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, πρωτογενές πλεόνασμα 248 εκατ. ευρώ παρουσίασε σε ταμειακή βάση τον Ιανουάριο του 2017 ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Το αντίστοιχο ποσό τον πρώτο μήνα του 2016 ήταν 386 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3.694 εκατ. ευρώ, από 3.153 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 3.191 εκατ. ευρώ, από 2.934 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2016.

Στο διεθνές περιβάλλον οι μετοχικές αγορές με ώθηση από τις αγορές των ΗΠΑ, συνεχίζουν έστω και συγκρατημένα την ανοδική τους πορεία, με έμφαση στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Η αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά συντηρείται εν αναμονή των ανακοινώσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση του, αλλά και για τις επενδύσεις σε νέα έργα υποδομών για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης στις ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλό 33 ετών στις 43,3 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 23,6 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 20 μονάδες. Στον αντίποδα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,6%, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως προσωρινό εξαιτίας της αύξησης κατά 4,6% των αδειών για την κατασκευή νέων κατοικιών.