Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 24-04-2017

Αρνητικά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με βασικότερη επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να αποτελεί η εξασφάλιση εγγυήσεων από την πλευρά των δανειστών σχετικά με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την προηγούμενη εβδομάδα,  διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ το 2016 ή 6,937 δισ. Ευρώ.  Tα στοιχεία, από την μία πλευρά, αποτελούν ένδειξη μεγάλης υπερκάλυψης του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ αλλά και της εξίσου σημαντικής υπερφορολόγησης από την άλλη δημιουργώντας όμως αμφιβολίες στο ΔΝΤ για το κατά πόσον μπορεί να είναι δυνατή η συνέχιση της επίτευξη αυτών των στόχων καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στα όρια της.

Στο διεθνές περιβάλλον οι μετοχικές αγορές  κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο καθώς οι χθεσινές γαλλικές εκλογές, υπό την σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος, βάρυναν αρνητικά στις πλάτες των επενδυτών καθώς οι δημοσκόποι μέχρι και εχθές έφερναν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να κατακτούν την Κυριακή τις δύο πρώτες θέσεις και να πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο δημιουργώντας μια γενική αίσθηση ανασφάλειας.

Στις ΗΠΑ οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται, καθώς το κλίμα βελτιώνεται εν μέσω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον νεότερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, μετά και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin ότι αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα.

Σταθεροποιητικές οι τάσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.