Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 27-02-2017

Μέσα σε έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα με την αισιοδοξία από το Eurogroup της 20/02  να κρατά μόλις μια συνεδρίαση. Η «ένταση» των επόμενων ημερών που επικράτησε στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απομάκρυνε τους επενδυτές από την είσοδο τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα και αναμένοντας τη βελτίωση της ορατότητας για την ελληνική οικονομία.  Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα Τρίτη στην Αθήνα για περίπου μία εβδομάδα, προκειμένου να κλείσουν όσο πιο πολλά μέτωπα μπορούν στην δεύτερη αξιολόγηση. Η νέα ημερομηνία ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης  είναι αυτή του Eurogroup της 20ης Μαρτίου με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο.

Το κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης αναμένουμε να είναι  το νέο πακέτο μέτρων αλλά και των ανταλλαγμάτων/ισοδυνάμων τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο αν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα  παράξει  πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π.

Στο διεθνές περιβάλλον οι μετοχικές αγορές με ώθηση από τις αγορές των ΗΠΑ, συνέχισαν έστω και συγκρατημένα την ανοδική τους πορεία και μόλις στην συνεδρίαση της Παρασκευής κινήθηκαν πτωτικά, «χάνοντας» τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, κλείνοντας την εβδομάδα ουσιαστικά αμετάβλητη.  Η έμφαση από τους επενδυτές δόθηκε  στα εταιρικά αποτελέσματα που αυτή την εβδομάδα απογοήτευσαν με οδηγό την RBS. Η αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά συντηρείται εν αναμονή των ανακοινώσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση του, αλλά και για τις επενδύσεις σε νέα έργα υποδομών για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα πριν τον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινωθεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.