Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 27-03-2017

Πτωτικές τάσεις για τον γενικό Δείκτη του ΧΑ με τον Μάρτιο να εξελίσσεται ως έναν από τους χειρότερους μήνες του χρόνου. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ενώ από τις αρχές του μήνα ο γενικός δείκτης χάνει σχεδόν 1%, οι απώλειες του τραπεζικού ήδη φτάνουν το 11%.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει, όπως είναι λογικό, εκτεταμένη αβεβαιότητα στους κόλπους των επενδυτών.  Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ενώ 500 εκατ. Ευρώ ήταν η αύξηση τον Φεβρουάριο.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την παράταση της αβεβαιότητας σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Παρά ταύτα θα λέγαμε ότι η αντίδραση των επενδυτών ήταν σχετικά ψύχραιμη με την μεταβλητότητα να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Δυστυχώς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δέσμιο της αβεβαιότητας και είναι  δύσκολο να κινηθεί σε υψηλότερες τιμές χωρίς κάποιο ουσιαστικό νέο.  Το κύριο πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και συγκεκριμένα στο ευαίσθητο θέμα των εργασιακών θεμάτων.

Στο διεθνές περιβάλλον οι μετοχικές αγορές κινούνται σταθεροποιητικά και η όποια μεταβλητότητα έγκειται στις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ -μετά την καθυστέρηση στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιό του για την υγεία, αλλά και εν μέσω πληροφοριών περί 14 νέων εκτελεστικών διαταγμάτων για επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ.

Όσον αφορα την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος, έναντι του δολαρίου αν κρίνουμε από, την προηγούμενη εβδομάδα η αισιοδοξία περισσεύει σε αντίθεση με την ευρωαγορές ωστόσο καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια αναμένεται να παίξει η ανάγνωση της συνθήκης της Ρώμης από τις αγορές.