Εβδομαδιαία Ανασκόπηση

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις αλλαγές στο πολιτικό πεδίο και η μεταβλητότητα μειώνεται αισθητά κατά μήκος της αγοράς.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των τραπεζών έδωσαν ώθηση στο γενικό δείκτη που πραγματοποίησε ανεβασμένους τζίρους και σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 600 μονάδες βάζοντας τις βάσης για καλύτερες μέρες. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους παρατηρείται αναστροφή της ανοδικής τάσης των επισφαλών σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας προς τους θεσμούς, γεγονός που στέλνει αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά καθώς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δείχνει να έχει σταματήσει να διογκώνεται. Από δω και στο εξής οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν πιο δυναμικά στη διαχείριση και τη εξυγίανση του επισφαλούς χαρτοφυλακίου τους χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που δίνει το νομικό πλαίσιο συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής οδού, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, τους πλειστηριασμούς, κάτι που αναμένεται να τροφοδοτήσει με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα ώστε το τελευταίο να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ξανά υγιείς και νέες επιχειρήσεις.

Παράλληλα η έντονη συζήτηση που εκτυλίχθηκε την την προηγούμενη εβδομάδα γύρω από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα δεν είχε κάποιο απτό αποτέλεσμα εκτός από τη στήριξη των Η.Π.Α. προς μια λύση που θα περιλαμβάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους. Προς το παρόν πάντως συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το στοίχημα πλέον είναι αν θα προλάβει η κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία σε εσωτερικό και εξωτερικό ώστε να επιδιώξει μια λύση στο επόμενο eurogroup.