Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 30-01-2017

Με μικρή πτώση έκλεισε σε επίπεδο εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές μεταβολές μέσα στην εβδομάδα βάση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν στην αγορά για το αποτέλεσμα του eurogroup. Το θετικό κλίμα που επικράτησε πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup δεν δικαιώθηκε με το γενικό δείκτη την Παρασκευή να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες τον τελευταίο χρόνο σε μια συνεδρίαση.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πείστηκαν στο σύνολο τους από τα ελληνικά επιχειρήματα και εμμένουν στις θέσεις τους για λήψη προληπτικών μέτρων για μετά το 2018 αλλά και στα άλλα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να μένει ανοιχτό ακόμα και το κλείσιμο της αξιολόγησης στο eurogroup του Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση ενδέχεται να τραβήξει περισσότερο είναι μια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα καθώς όσο πλησιάζουμε στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην η Ευρώπη το ελληνικό πρόβλημα θα προσφέρεται περισσότερο για λαϊκίστικη αντιμετώπιση ενώ και στη συνέχεια οι συσχετισμοί μόνο προς το χειρότερο μπορεί να αλλάξουν στην Ευρώπη για την Ελλάδα.

Δεδομένου αυτών η εικόνα της αγοράς δεν πρόκειται να βελτιωθεί, παρά μόνον εάν υπάρξουν ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου στο οποίο φαίνεται ότι οδηγείται η διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκύψει μόνο με την υποχώρηση της κυβέρνησης, εξέλιξη όμως που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στις διεθνείς αγορές με ανάμικτα πρόσημα κινήθηκαν οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές στην πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο ξεχώρισε ο Dow Jones που κατέρριψε το ιστορικό επίπεδο των 20.000 χιλιάδων μονάδων σε μια ένδειξη των προσδοκιών που υπάρχουν για την Αμερικάνικη αγορά. Ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε η ισοτιμία ευρώ δολαρίου.