Εβδομαδιαία Ανασκόπηση

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν η ελληνική και οι διεθνείς αγορές την εβδομάδα που πέρασε καθώς η θετική επιρροή από την εκλογή Τραμπ συνεχίζεται. Ιδιαίτερα, στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός δείκτης βγήκε από το λήθαργο που είχε πέσει τους τελευταίους μήνες σημειώνοντας κατά μέσω όρο ημερήσιο τζίρο μεγαλύτερο από 50 εκατ. Ευρώ, κατά τι καλύτερος από τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι ωστόσο αποτυπώνει την αισιοδοξία που υπάρχει στην αγορά για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και τη επιστροφή του Χ.Α. στο πεδίο ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Παρά την εμπλοκή που εμφανίστηκε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην αρχή της εβδομάδας, αυτή ήταν για πράγματα δευτερευούσης σημασίας που όπως φαίνεται δεν είναι ικανά να χαλάσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει το 90% των υποχρεώσεων και λογικά μέσα στις επόμενες ημέρες θα τα έχει βρει και στα υπόλοιπα με τους δανειστές. Εξάλλου σήμερα Δευτέρα πραγματοποπιείται το euroworking group το οποίο θα αξιολογήσει την υλοποίηση του προγράμματος και θα κάνει τις συστάσεις για το eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθορίζοντας εν πολύς το μέλλον του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότερες διεθνείς αγορές με του επενδυτές να στρέφουν πλέον της προσοχή τους στις ενέργειες της FED το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου ενώ μεσοβδόμαδα το αμερικάνικο νόμισμα έφτασε σε υψηλό 12 ετών σε σχέση με το ευρώ.

Αυξημένη μεταβλητότητα κατέγραψε η αγορά πετρελαίου λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την έκβαση της συνάντησης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, ενώ συνέχισε την πτωτική του πορεία ο  χρυσός  κλείνοντας κάτω από τα 1200 δολάρια η ουγκιά.