Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 19-12-2016

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών σε μια εβδομάδα όπου επικράτησε η έντονη μεταβλητότητα λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι εξαγγελίες Τσίπρα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από τον κ. Τσίπρα έπιασαν απροετοίμαστους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με τον πρωθυπουργό να δέχεται αυστηρή κριτική από τη συνήθη πλευρά της Ευρώπης για αυτή του την κίνησή. Το πάγωμα στις αποφάσεις του eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους ήρθε ως αντίποινα στη μη συμμόρφωση της «Ελλάδας» στις υποχρεώσεις της ωστόσο αυτό ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μονομερή κίνηση του eurogroup να παγώσει τις αποφάσεις χωρίς να έχει ενημερώσει τα μέλη του ενώ παράλληλα επιτέθηκε στο ΔΝΤ για τη στάση του στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Φυσικά όλο αυτό το κλίμα επ’ ουδενί δεν το περίμενε η αγορά που περίμενε ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ωστόσο με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο την Παρασκευή μπορεί να τονίστηκαν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αλλά αν μη τι άλλο δόθηκε έμφαση και από τις δύο πλευρές για διάθεση επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο.

Επιπλέον μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε η ιστορική αναδιάρθρωση του ομίλου Μυτιληναίος με την απορρόφηση των θυγατρικών του εταιριών που θα καταστήσει τον όμιλο ως μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην Ευρώπη.

Οι διεθνείς αγορές σε μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από την αύξηση των επιτοκίων της FED δεν έδειξαν να πτοούνται και συνέχισαν την ανοδική τους πορεία καθώς η εκλογή Τραμπ έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες για ανάπτυξη.