Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 26-12-2016

Χαμηλότερα έκλεισε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος εν μέσω της κόντρα των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα. Εν τω μεταξύ μειώνεται σταδιακά το ενδιαφέρον των επενδυτών ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, διαμορφώνοντας χαμηλούς τζίρους στο ταμπλό του ΧΑ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στη συνεδρίαση του euroworking group οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαίτησαν εγγραφές διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα αποτελέσει μόνιμη παροχή, με σκοπό να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους που είχαν μπει στον πάγο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο υπουργός οικονομικών έστειλε στους θεσμούς επιστολή μέσα στην εβδομάδα όπου διαβεβαιώνει για την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους και εκτός των άλλων δεσμεύεται για τη μείωση των συντάξεων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι λόγω των τελευταίων παροχών. Η επιστολή αυτή αποτέλεσε σημείο τριβής για το εσωτερικό ωστόσο αναμένεται να φέρει πιο κοντά τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της ΄β αξιολόγησης.

Στις διεθνείς αγορές επικράτησαν ήπια ανοδικές τάσεις εν μέσω Χριστουγέννων με  το Dow Jones να βρίσκεται μια ανάσα από τις 20.000 μονάδες, σε μια συγκρατημένα αισιόδοξη εβδομάδα που το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη  δημοσίευση μακροοικονομικών στοιχείων για την Αμερικάνικη οικονομία.  Παρόμοιο κλίμα στην Ευρώπη στη σκιά ωστόσο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Βερολίνο και υπό το βάρος των εξελίξεων στην τράπεζα Monte Paschi για την οποία η Ιταλική κυβέρνηση αναζητά ακόμα λύση.