Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 09-01-2017

Ανοδικά έκλεισε ο γενικός δείκτης στην πρώτη εβδομάδα του χρόνου, με τους επενδυτές να στρέφουν σταδιακά την προσοχή τους στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το 2017 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών όπου οι πολιτικές εξελίξεις  στο εσωτερικό και το εξωτερικό αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η αξιολόγηση και το πρόγραμμα προσαρμογής θα είναι για άλλη μια χρονιά σε πρώτο πλάνο ωστόσο  φέτος η κυβέρνηση αν ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., με πολύ σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Ο κρισιμότερος μήνας για αυτή την προσπάθεια είναι ο Ιανουάριος όπου στο euroworking group της 12ης Ιανουαρίου όπου αναμένεται να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο από την τελευταία φορά που βρίσκονταν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν σχεδόν μηδαμινή, και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει. Παράλληλα η απόσταση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν έχει γεφυρωθεί, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει η Αθήνα να πάρει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την πρώτη εβδομάδα του χρόνου και οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές με το dow jones να βρίσκεται μια ανάσα από τις 20.000 μονάδες. Στην αγορά των εμπορευμάτων η συμφωνία των χωρών του ΟΠΕκ διατηρεί το πετρέλαιο πάνω από τα 53 δολάρια το βαρέλι