Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 16-01-2017

Πτωτικά κινήθηκε ο γενικός δείκτης την προηγούμενη εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό την χαμηλή αξία των συναλλαγών.

Το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την εξασφάλιση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος  διατηρήθηκε και  έπειτα από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group την Πέμπτη με το βασικό εμπόδιο να παραμένει η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ., όπως επιβεβαιώθηκε  και δια στόματος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δε δίστασε να μιλήσει για νέους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση μη συμμετοχής του Δ.Ν.Τ.. Η απόσταση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν έχει γεφυρωθεί, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει η Αθήνα να πάρει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τους πωλητές και τους επιφυλακτικούς επενδυτές στην ελληνική αγορά, η οποία ευελπιστούσε τουλάχιστον σε μια καταρχήν συμφωνία σε βασικές γραμμές εν όψει του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου.

Παράλληλα επιστολή για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Α.Δ.Μ.Η.Ε., απέστειλαν στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι συστημικές τράπεζες, με την οποία χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αντισυνταγματική και προειδοποιούν για την διακοπή των πιστοδοτήσεων προς τη Δ.Ε.Η.

Στο διεθνές περιβάλλον έντονη μεταβλητότητα επικράτησε στον απόηχο της πρώτης επίσημης εμφάνισης του D. Trump στα Μ.Μ.Ε. από τον περασμένο Ιούλιο. O νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. υποσχέθηκε να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες, οδηγώντας σε πτώση τις μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών. Ανάκαμψη για τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ε.Κ.Τ., σύμφωνα με τα οποία οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ε.Κ.Τ. αποφάσισαν να επεκτείνουν το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά εννέα μήνες, για να παράσχουν στήριξη στην οικονομία των 10 τρις. ευρώ της Ευρωζώνης,