Εβδομαδιαία Ανασκόπηση

Πτωτικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών σε μια κουτσουρεμένη εβδομάδα από την αργία της Παρασκευής, σπάζοντας το θετικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων.

Η εβδομάδα συνoδεύτηκε από την επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τις πρώτες διαβουλεύσεις με τα μέλη της κυβέρνησης εν όψη της δεύτερη αξιολόγηση. Το γενικό κλίμα στις πρώτες συναντήσεις ήταν θετικό, ωστόσο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς οι θεσμοί απόρριψαν τις προτάσεις της ελληνικής κυβερνήσεις σε μια σειρά από ζητήματα ενώ διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων και στη φορολογική πολιτική. Η αγορά σε γενικές γραμμές ανέμενε οι πρώτες συναντήσεις να φανούν άκαρπες και περιμένει πλέων την επιστροφή των θεσμών στα μέσα Νοεμβρίου για να αξιολογήσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Εν τω μεταξύ ανοικτό άφησε το το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος το Δ.Ν.Τ. ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ραις, εάν το ελληνικό χρέος κριθεί βιώσιμο στην έκθεση του Δεκεμβρίου.Ωστόσο η χρηματοδοτική συμμετοχή του ταμείου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους και νέες μεταρρυθμίσεις.

Οριακές διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές την εβδομάδα που πέρασε με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη  Γερμανία να δίνει ώθηση στις ευρωαγορές μεσοβδόμαδα ωστόσο οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ για τον περιορισμό της παραγωγής άσκησαν πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο μαύρος χρυσός έκλεισε με σημαντικές απώλειες καθώς οι διαβουλεύσεις του ΟΠΕΚ και τα αυξημένα αποθέματα στην Αμερική συνηγόρησαν προς αυτό.

Ενώ η ισοτιμία του ευρώ διακυμάνθηκε σε χαμηλά επταμήνου έναντι του αμερικάνικου νομίσματος στην περιοχή των 1.09 δολαρίων.