Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της προσοχής

Θετικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Χ.Α. και αντίθετα από τα βασικότερα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και οι συζητήσεις για το χρέος βοήθησαν την ελληνική αγορά να ξεφύγει από τις ανησυχίες στις διεθνείς εξελίξεις.

Η ελληνική αγορά υποδέχθηκε θετικά την έκθεση του ΔΝΤ που αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομία το 2016, ωστόσο όπως διαπιστώνεται από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα καθώς το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται και η βραδύτητα με την οποία πραγματοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις έχουν στραγγίξει την αγορά.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν και στα πλαίσια της συζήτησης για το ελληνικό χρέος στην Ουασινγκτον όπου επι της ουσίας η Ελλάδα παραμένει όμηρος των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν ως προς τη διευθέτηση του χρέους Η.Π.Α. και Γερμανία. Οι Ηνωμένες πολιτείες συντάσσονται επίσημα με την άποψη του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους το συντομότερο δυνατόν ώστε η οικονομία να μπορέσει να αναπτυχθεί χωρίς επιπλέον βαρίδια ενώ αντίθετα η Γερμανία επιμένει να δει αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις πρώτα και μετά να συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι είτε πριν είτε μετά την αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας η Ελλάδα να προχωρήσει πιο δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις και την αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Εν τω μεταξύ η έκθεση του ΔΝΤ εκτός από την ελληνική οικονομία εκτιμάει και τη συνολική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας με τις προβλέψεις ωστόσο να είναι δυσοίωνες. Παρόλα αυτά στις Η.Π.Α. η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η ανεργία και πληθωρισμός δείχνουν να είναι σε καλό δρόμο.